Petőfi rock
– ’48 üzenete a ma ifjúságának

Örökérvényű igazságokat a mának üzenő, hamisítatlan rockopera pulzáló, heves fiatalsággal, melynek minden percét átitatja Petőfi.
Ősbemutató Sághy Tamással a Pelikán Fészekben!

Ősbemutató!

Korunk embere a cégvezető. Mindenből a legjobb jár neki: nőből, karórából, öltönyből, autóból.
Ősbemutató Sághy Tamással a Pelikán Fészekben!

Mikve - A megtisztulás fürdője

A nemzetközi nőnap előtti estén, március 7-én egy nagyon fontos témát dolgoz fel társulatunk - annak is a női szárnya - Telihay Péter vezetésével.

Odaadó hívetek, Surik

A világhírű orosz írónő, Ljudmilla Ulickaja csodálatos regényének színpadi változatának január 10-én lesz a premierje Kerkay Rita rendezésében.

Fedezd fel a Pelikán Fészket!

A kortárs művek színtere lesz a megújuló Pelikán Kamaraszínház

Petőfi rock – ’48 üzenete a ma ifjúságának

Örökérvényű igazságokat a mának üzenő, hamisítatlan rockopera pulzáló, heves fiatalsággal, melynek minden percét átitatja Petőfi. A székesfehérvári Vörösmarty Színház legújabb, Petőfi rock című előadását nemrég láthatta először a közönség. A telt ház és a szűnni nem akaró vastaps is arról árulkodott: hozzáértő kezek porolták le az egykori, 1973-as nagy sikerű Petőfi darabot.


Részletek Jegyvásárlás
Petőfi rock

Sorsjáték Sághy Tamás előadásában

Október közepén érkezik a Pelikán Fészek első premierje, amely ráadásul ősbemutató is egyben: Sághy Tamás mutatja be Háy János nagyszerű művéből készült A cégvezető című sorsjátékot.
Korunk embere a cégvezető. A napi hajsza vagy megedzi, vagy egy életre megcsömörlik. Mindenből a legjobb jár neki: nőből, karórából, öltönyből, autóból. Ez határozza meg napi értékítéletét, életstílusát: marad a könyörtelen egyes szám első személy, az ÉN. Ehhez idomulnia kell feleségnek, szülőnek, gyereknek, mert a cég mindenek felett – és egy pillanat műve a bukás. A cégvezető humora, öniróniája, tragikomikus önreflexiója minden felnőtt néző saját története is...


Részletek Jegyvásárlás
A cégvezető

Alighogy bemutattuk

A Pelikán Fészekben a Mikvét, a koronavírus járvány miatti országos veszélyhelyzet mindenkit száműzött otthonába. A színház is bezárta kapuit, és ez nem csak a szívünknek kedves közönségnek nehéz, hanem művészeinknek, munkatársainknak is. Ballér Bianka a tragikus sorsú Tehila bőrébe bújt ebben a kegyetlen, szigorú szabályokra épülő, dohos, mégis reményt keltő világban.


Részletek
Alighogy bemutattuk...

A női egyenlőtlenség drámája

Távolinak tűnik talán, de nemrég mutattuk be a Mikvét, a női egyenlőtlenség drámáját. Hindi, a zsidó női közösség egyik leginkább szabálykövető tagját Kiss Diána Magdolna játszotta: „Amikor bemutattuk felszabadultunk, hogy egy ilyen nehéz és valójában lelkileg megterhelő anyagon túl vagyunk. Jó lett volna gyorsan sokat játszani belőle, hogy ráérezzünk a ritmusára és arra, hogy azért jócskán van benne humor, amit még nem sikerült maximálisan megmutatni.”


Részletek
Mikve

Éhség Pálya Pompóniával

Ismét különleges előadásnak ad helyet a Pelikán Fészek, ahol film és színház egyszerre születik meg, ahol a magány és kitaszítottság jegyben jár a reménnyel és a fénnyel. A Trafóval közös eladás, az Éhség rendezőjével, Nagy Péter Istvánnal beszélgettünk.


Részletek
Éhség Pálya Pompóniával

A Pelikán Fészekben március 7-én megnyílik Hadar Galron Mikvéje.

Utánajártunk, hogy hogyan is működnek ma a mikvék, milyen Magyarország egyetlen működő zsidó rituális fürdője, és hogyan válhat közösségi térré, egy megtisztulásra hivatott medence. A zsidó rituális fürdő hátteréről Csanády László, a Rabbiképző Egyetem kultúratörténet szakos hallgatója mesélt nekünk.


Részletek Rendezői ajánló
Mikve

Mikve & Odaadó hívetek, Surik
Közös nevező: Varga Mária

A januári Odaadó hívetek, Surik előadásunk bemutatója után ismét egy erősen női darab kerül színpadra a Pelikán Fészekben, a Megtisztulás – Mikve. Erősen női darabok ezek, mert ahogy a Surikban a címszereplőt körbeveszi egy hölgykoszorú, úgy a Mikvében a rendező, Telihay Péterrel teszi ugyanezt társulatunk nyolc női tagja. A különbség annyi, hogy míg Surikot tönkre is teszik a nők, Telihay Péterrel viszont remekül haladnak a próbák. Erről is vallott Varga Mária színművésznő, akit az Odaadó hívetek, Surik című előadásban három szerepben is, a Mikvében pedig Shoshana szerepében láthatnak.


Részletek
Mikve

Mikve:
A férfiak igaza - A nők igazsága

Felpezsdült az élet a Pelikán Fészekben, hiszen Telihay Péter vezetésével javában zajlanak a Megtisztulás – Mikve próbái. Hadar Galron izraeli drámaíró több mint másfél évtizede írta meg darabját, amelynek mondanivalóját tulajdonképpen most érte utol a társadalmi fejlődés. Telihay Péter rendező választása azért is esett erre a darabra, mert rendkívül aktuális: „Ez a darab nagyon keményen beszél a nők helyzetéről, a női elnyomásról, arról, amit mostanában divatos szóval Stockholm-szindrómának szoktunk nevezni: hogy az áldozat hogyan fogadja el először a bántalmazást, aztán pedig hogyan védelmezi a bántalmazóját.”


Részletek
Mikve

Köszöntő

A „Pelikán” olyan hely, amit érdemes újra felfedezni. Mindig pezsgett benne az élet, hiszen eredetileg vendégfogadónak épült. Tulajdonosának valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy színháztörténetet ír, amikor az épület nagytermébe vándorszínészeket engedett valamikor az 1800-as évek elején. Ebben a fészekben nevelkedett Déryné, Laborfalvi Róza, Kisfaludy Károly, itt húzta meg magát egy időre és röppent tovább a halhatatlanság felé Petőfi. Évszázadnyi csönd következett utána, majd az 1980-as években újra megpezsdült az élet.

Négy földrész 13 országából érkeztek ide társulatok. Jöttek Lengyelországból és a távoli Japánból, New Yorkból két világhírű együttes is: a New York Street Caravan és a Living Theatre. Aztán e röpke fellendülés után újra beköszöntek a szürke hétköznapok. Pedig ezek a falak között mindig is a fiatalság színes, zabolátlan szabad szelleme lakott. Szeretnénk ehhez a múlthoz méltó rangját visszaadni a Pelikánnak.

Az előttünk álló évadban a kortárs drámairodalom legizgalmasabb művei, a kortárs magyar színház legeredetibb rendezői, a Színház- és Filmművészeti Egyetem fiatal alkotói keltik életre nekünk ezt a szellemet.

Gyere és ismerd meg őket! Gyere és ismerd meg ezt a világot olyannak, ahogyan ők látják! Hiszem és ígérem, hogy előadásaink után úgy térsz majd haza, mint aki új földrészre érkezett.

Szikora János

Jászai Mari-díjas magyar rendező, színész, érdemes művész

Szikora János
NÉZD MEG!

ELŐADÁSOK

Petőfi rock – ’48 üzenete a ma ifjúságának

Pelikán Fészek

Petőfi rock – ’48 üzenete a ma ifjúságának

Ezt a napot »Petőfi napjának« nevezze a magyar nép; mert ezt a napot ő állítá meg az égen, hogy alatta végig küzdhesse a nemzet hosszúra nyúlt harcát szabadsága elleneseivel!” Az 1848. március 15-ét megidéző előadásunk az 1973-ban bemutatott Petőfi napja című neoavantgárd „első magyar rockopera” alapján készült. Egy mai, a 174 évvel ezelőtti forradalom résztvevőivel közel egyidős diákok által játszott, huszonegyedik századi önkeresés, saját forradalom, saját kérdéseik megfogalmazása mentén született előadás. „A Szegedi Egyetemi Színpad 1973-as Petőfi Napja (Petőfi-rock) előadás zenéjének felhasználásával készült.”
Szereplők: BORBÉLY ERIKA, CSEHÓ BOGLÁRKA, FARKAS ANGÉLA, FARKAS ESZTER, FÜLEP BLANKA, GALAMB ZOLTÁN, HOMOKI HANNA, PETÉNYI MÁRK, TAJTI BORBÁLA, JÓNÁS SZABOLCS, KOVÁCS BALÁZS, LELKES MÁTÉ, MONORI DOMINIK, POSCHER MÁTÉ, SIMON MÁTÉ, SZÉPLAKI BLANKA DOROTTYA, UNGER VANDA REBEKA
Rendező: Lőrincz Zsuzsa


Október 11., 12., 13., 14., 18., 19., 27. - 17 óra


Jegyvásárlás

Pelikán Fészek

Odaadó hívetek, Surik

A világhírű orosz írónő, Ljudmilla Ulickaja csodálatos regényének színpadi változata. Surik piszkosul jóképű moszkvai csibész. Szerelemgyerek, viharos születése után idős apja balesetben meghal. Surik neveltetését nagyanyja veszi erős kezébe, majd halála után anyja próbálja irányítani a sorsát, aki maga is gyermek még. Surik a nők álma, a nők játékszere, a nők áldozata, a nők bűnbakja. A nők szövik, gombolyítják élete fonalát, de merre gurul ez a gombolyag?
Szereplők: Benkő-Kovács Gergő, Varga Lili, Varga Mária, Ballér Bianka
Rendező: Kerkay Rita


Jegyvásárlás

Pelikán Fészek

Mikve - A megtisztulás fürdője

A világ számos pontján nagy sikerrel mutatták be Hadar Galron kortárs izraeli drámaíró 2004-ben írt Mikve című darabját, mely sok humorral fűszerezett, megrendítően szép történet női sorsokról.
Szereplők: Ballér Bianka, Kerkay Rita, Kiss Diána Magdolna, Koreny Réka Noémi, Varga Lili, Varga Gabriella, Varga Mária, Váradi Eszter Sára
Rendező: Telihay Péter


október 25. - 19 óra
október 26. - 19 óra


Jegyvásárlás
Tudtad?

Mesélnek a Pelikán Kamaraszínház téglái

Pelikán Fészek

Tudtad, hogy...

• több, mint 200 évvel ezelőtt 1818-ban, a megalakult Székesfehérvári Nemzeti Játék Színi Társulatnak a Pelikán fogadó színházterme adott otthont. Ezzel a cselekedettel városunk az országban elsőként támogatta a magyar nyelvű színjátszást.
• a magyar játékszín patinás házában jeles teátristák leltek otthonra, úgy mint Borostyán-Petőfi, Déryné, Laborfaly Róza és Kántor Gerzsonné Engelhardt Anna
• az 1822-es évben 108 produkciót adtak elő a művészek
• nemzetközileg is pezsgett az élet: 1988-98 között 4 földrész, 13 országából 30 produkciót láthatott a Pelikán Terem közönsége
• Európa országain túl érkeztek művészek Japánból, az Egyesült Államokból, de még Peruból is
• koncerteknek is helyt adott a Pelikán: kubai, indiai és kínai kórusok is felléptek
• a "Manóbosszantó" mesejáték egyedülálló módon több, mint 200 előadást élt meg
• egy japán társulat mindenáron meg akarta kóstolni a halászlét, így az előadás végén a Diófa étteremben kötöttek ki
• 1989-ben fellépett az amerikai The New York Street Theatre Caravan, majd 1991-ben a méltán híres Living Theatre
• az olasz Compagnia il Melarancie csapata a Városház téren a járókelőket bevonva rendezett párnacsatát 1992-ben
• az 1992-ben bemutatott a Makrancos királylány c. gyermekoperát még Kínába is meghívták, de a magas útiköltség miatt az út meghiúsult
• 2002 januárjában az Acélmagnóliákban Zsurzs Kati, Drahota Andrea, Esztergályos Cecília, Demjén Gyöngyvér, Závodszky Noémi és Zakariás Éva szerepelt Kuna Károly rendezésében


GALÉRIA

Petőfi rock – ’48 üzenete a ma ifjúságának

GALÉRIA

A Cégvezető

GALÉRIA

Az én kis hűtőkamrám

GALÉRIA

Odaadó hívetek, Surik

GALÉRIA

Mikve - A megtisztulás fürdője

Vörösmarty Színház Mobil App

További érdekességek mobil alkalmazásunkbam, töltsd le most!

Google Play
top