Novák Eszter rendezésével indult az évad!

Az én kis hűtőkamrám már a Pelikán Fészekben

Fedezd fel a Pelikán Fészket!

A kortárs művek színtere lesz a megújuló Pelikán Kamaraszínház

Köszöntő

A „Pelikán” olyan hely, amit érdemes újra felfedezni. Mindig pezsgett benne az élet, hiszen eredetileg vendégfogadónak épült. Tulajdonosának valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy színháztörténetet ír, amikor az épület nagytermébe vándorszínészeket engedett valamikor az 1800-as évek elején. Ebben a fészekben nevelkedett Déryné, Laborfalvi Róza, Kisfaludy Károly, itt húzta meg magát egy időre és röppent tovább a halhatatlanság felé Petőfi. Évszázadnyi csönd következett utána, majd az 1980-as években újra megpezsdült az élet.

Négy földrész 13 országából érkeztek ide társulatok. Jöttek Lengyelországból és a távoli Japánból, New Yorkból két világhírű együttes is: a New York Street Caravan és a Living Theatre. Aztán e röpke fellendülés után újra beköszöntek a szürke hétköznapok. Pedig ezek a falak között mindig is a fiatalság színes, zabolátlan szabad szelleme lakott. Szeretnénk ehhez a múlthoz méltó rangját visszaadni a Pelikánnak.

Az előttünk álló évadban a kortárs drámairodalom legizgalmasabb művei, a kortárs magyar színház legeredetibb rendezői, a Színház- és Filmművészeti Egyetem fiatal alkotói keltik életre nekünk ezt a szellemet.

Gyere és ismerd meg őket! Gyere és ismerd meg ezt a világot olyannak, ahogyan ők látják! Hiszem és ígérem, hogy előadásaink után úgy térsz majd haza, mint aki új földrészre érkezett.

Szikora János

Jászai Mari-díjas magyar rendező, színész, érdemes művész

Szikora János
NÉZD MEG!

ELŐADÁSOK

Pelikán Fészek

Az én kis hűtőkamrám

december 7., 13.

Joël Pommerat kortárs francia drámaíró és rendező. Az előadás a 2011-es párizsi ősbemutatót követően megkapta a Moliére-díjat és a francia kritikusok éves elismerését.
Szereplők: Tóth Ildikó, Varga Mária, Varga Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Kuna Károly, Egyed Attila, Tűzkő Sándor, Nagy Péter, Imre Krisztián.
Rendező: Novák Eszter
Novák Eszter rendező a darabról


Jegyvásárlás

Pelikán Fészek

Szétbombázva

"Realista történetnek indul. Egy rasszista, homofób, haldokló férfi, aki retteg a haláltól egy hotelszobában akar öngyilkosságot elkövetni. És ehhez egykori szeretőjét hívja társaságnak. A realizmusnak végeszakad, kirobban a háború ahol a harcban álló oldalak elmosódtak. Csak áldozatok vannak, és egy katona aki a háború végterméke. És Ian-nal minden megtörténik, amit másoknak kívànt. De ekkor már hiába akar, nem tud meghalni."
Szereplők: Kerkay Rita, Kricsár Kamill, Benkő-Kovács Gergő
Rendező: Derzsi János

november 20.


Jegyvásárlás

Pelikán Fészek

Állatkerti történet

Gabi néni, a hegedűtanár zeneórára viszi a kisfiát, amikor a mellettük elhaladó teherautóról – hopp – leesik egy nagy csomag. „ÁLLATELEDEL” – olvassák a feliratot, a címzett pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert. Most mi tévők legyenek?
Szereplők: Vig Sára, Burján Gabriella, Varró János, Zabos Regina, Kozáry Ferenc
Rendező: Kozáry Ferenc

november 28., 29.,
december 3., 4., 6., 10., 11., 13., 17., 18., 20.


Jegyvásárlás
A Pelikán bérlet előadásai

Ezeket ne hagyd ki!

PDF műsorfüzet

Pelikán Fészek

Az én kis hűtőkamrám

Rendező: Novák Eszter

2019. december 7., 13.

Joël Pommerat kortárs francia drámaíró és rendező. Az előadás a 2011-es párizsi ősbemutatót követően megkapta a Moliére-díjat és a francia kritikusok éves elismerését.


PDF-es ajánló Bővebben

Pelikán Fészek

Megtisztulás – Mikve

Rendező: Telihay Péter

Premier:
2020. március 07.

A világ számos pontján nagy sikerrel mutatták be Hadar Galron kortárs izraeli drámaíró 2004-ben írt Mikve című darabját, mely sok humorral fűszerezett, megrendítően szép történet női sorsokról.


Bővebben

Pelikán Fészek

Népírtás, avagy nem funkcionál a májam

Rendező: Zsótér Sándor

Premier:
2020. április 25.

Az osztrák dráma fenegyerekeként számon tartott Werner Schwab (1958-1994) 1991-es művét magyar színházak eddig keveset játszották. Fiatalon lett ismert és elismert a német nyelvterületen. Új színpadi nyelvet beszélt. Grazban született, ott is halt meg nagyon fiatalon, és a darab is ott játszódik.


Bővebben
Tudtad?

Mesélnek a Pelikán Kamaraszínház téglái

Pelikán Fészek

Tudtad, hogy...

• több, mint 200 évvel ezelőtt 1818-ban, a megalakult Székesfehérvári Nemzeti Játék Színi Társulatnak a Pelikán fogadó színházterme adott otthont. Ezzel a cselekedettel városunk az országban elsőként támogatta a magyar nyelvű színjátszást.
• a magyar játékszín patinás házában jeles teátristák leltek otthonra, úgy mint Borostyán-Petőfi, Déryné, Laborfaly Róza és Kántor Gerzsonné Engelhardt Anna
• az 1822-es évben 108 produkciót adtak elő a művészek
• nemzetközileg is pezsgett az élet: 1988-98 között 4 földrész, 13 országából 30 produkciót láthatott a Pelikán Terem közönsége
• Európa országain túl érkeztek művészek Japánból, az Egyesült Államokból, de még Peruból is
• koncerteknek is helyt adott a Pelikán: kubai, indiai és kínai kórusok is felléptek
• a "Manóbosszantó" mesejáték egyedülálló módon több, mint 200 előadást élt meg
• egy japán társulat mindenáron meg akarta kóstolni a halászlét, így az előadás végén a Diófa étteremben kötöttek ki
• 1989-ben fellépett az amerikai The New York Street Theatre Caravan, majd 1991-ben a méltán híres Living Theatre
• az olasz Compagnia il Melarancie csapata a Városház téren a járókelőket bevonva rendezett párnacsatát 1992-ben
• az 1992-ben bemutatott a Makrancos királylány c. gyermekoperát még Kínába is meghívták, de a magas útiköltség miatt az út meghiúsult
• 2002 januárjában az Acélmagnóliákban Zsurzs Kati, Drahota Andrea, Esztergályos Cecília, Demjén Gyöngyvér, Závodszky Noémi és Zakariás Éva szerepelt Kuna Károly rendezésében


GALÉRIA

Az én kis hűtőkamrám

Vörösmarty Színház Mobil App

További érdekességek mobil alkalmazásunkbam, töltsd le most!

Google Play App Store
top