"Sajnos arra már nem emlékszem, hogy melyik nagyitól maradt rám ez a süteményes könyv, de ebben találtam meg szerintem az egyik legjobb házi krémes receptet. Ezt a sütit sokszor csinálom. Mindig házi leveles vajastésztát készítek hozzá. Természetesen helyettesíthető készen kapható leveles tésztával is. Karácsonykor csináltam legutóbb, így lefagyasztva volt még leveles tészta."
Fogadjátok sok szeretettel rendezőasszisztensünk, Németh Mariann receptjét!
Levesles vajastészta
Hozzávalók:
- 50 dkg rétesliszt
- 50 dkg vaj vagy margarin
- 2,5 dl hideg víz
- 1 dkg só
- 1 kanál ecet vagy citromlé
5 dkg lisztet összekeverünk 45 dkg vajjal, gyors mozdulatokkal lapos téglalapot formálunk belőle és hideg helyre tesszük.
A maradék lisztet a maradék vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, az ecetet és a víz egy részét. Elkezdjük kidolgozni a tésztát. Szükséges mennyiségű vízzel rétestésztát gyúrúnk, addig dolgozzuk, amíg elválik a táltól. Bevagdaljuk a tészta tetejét és 20-30 percig pihentetjük.
Pihentetés után összedolgozzuk a vajat a tésztával. Kb. fél centire kinyújtjuk a tésztát ráhelyezzük a vajat, ráhajtjuk a tésztát és nyújtófával megnyomkodjuk és téglalap alakúra nyújtjuk. Ezután összehajtjuk háromszorosan egymásra, újranyújtjuk. Négyszeresen hajtjuk: jobbról középre, balról középre és az egészet könyv alakban egymásra. 20 percig pihentetjük. Ezt a folyamatot 4x megismételjük.
Két lapot sütünk belőle. A második lapot még melegen felkockázzuk.
Krém
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 25 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- 2 dkg zselatin
- 1 vaníliás cukor
- 5 dl tej
8 tojás sárgáját elkeverünk 10 dkg cukorral, hozzáadjuk az 5 dkg lisztet, a 2 dkg zselatint és az 5 dl tejet. Gyenge tűznél sűrű krémet főzünk. Amikor megfőtt hozzákeverjük a vaníliás cukrot. Langyosra hűtjük. 8 tojás fehérjét kemény habbá verjük a 15 dkg cukorral.
A langyos krémhez fokozatosan hozzákeverjük a felvert tojást, és az alsó lapra simítjuk. Ráhelyezzük a vajastészta kockákat. Porcukorral meghintjük.
Jó étvágyat!