DERZSI 70 - Akire legjobb barátai úgy hivatkoznak: “Legenda”

2024. 04. 20.

 

Ma ünnepli 70. születésnapját társulatunk színművésze, a Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, Derzsi János. Ebből az alkalomból egy rövid szakmai portrén keresztül ünnepeljük meg a színészt, akit egy ország ismert meg legendás filmes szerepeiből és a színházban is. Továbbá, a Vörösmarty Színházban hozzá legközelebb állók köszöntik a művészt.

 

Derzsi János Nyírábrányban született, 1954. április 20-án. Családja elmondása szerint két fontos dolog van az életében: a család és a színház. Már kis szőke nyírábrányi gyerekként tudta, hogy az embereket szeretné szórakoztatni, érzelmeket közvetítve történeteket mesélni. A mezőn, a pajtában rendszeresen elképzelt mese hősként játszott a tyúkokkal és bárányokkal. Szerencsésnek tartja magát, hogy karrierje kezdetén olyan nagyszerű mesterek segítették őt mint például Major Tamás vagy Bódy Gábor


Derzsi János hat hónaposan édesanyjával


Derzsi János 5 évesen

A komoly színpadi karrier mellett mégis leginkább filmes munkássága miatt lehet megannyiunknak ismerős Derzsi János neve és arca. Mindent egybevéve nagyjából 130 filmben szerepelt, amellyel országunk egyik legfoglalkoztatottabb filmszínészének mondható. Karrierjének megannyi mérföldköve van, amikre ő is több vele készült interjúban visszaemlékszik.  

Az első állomás az Alföld Ifjúsági Színpad volt. Itt találkozott a fiatal Derzsi János először Thuróczy Györggyel, aki tán elsőként meglátta benne a színpadi tehetséget. Mégsem az ő unszolására adta be a jelentkezését a főiskolára, hanem játszótársa, Mátyás Irén bíztatta erre. Az elszántságáról ad tanúbizonyságot, hogy katonaság alatt érettségizett le, hogy végül felvételt tudjon nyerni.


A fiatal Derzsi János

Ádám Ottó osztályába került, olyan társakkal, mint például Gáspár Tibor, Moravetz Levente, Igó Éva, vagy Sebestyén András. Ahogy korábban már volt ebben tapasztalata, eltanácsolták az intézményből. Ez alatt az idő alatt sem volt rest, polgári állásokon kívül filmeket is forgatott, kaszkadőrnek állt többek között Jancsó Miklós filmjeiben. Ugyanígy kaszkadőri szerepre készült Szomjas György Rosszemberek című filmjébe is, viszont a rendező másképp gondolta: Gelencsér Jóska, a főszerepet osztotta Derzsire.


Derzsi János a Rosszemberek című filmben (r.: Szomjas György)

A folyamatos filmezés mellett visszavették egyetemre. Nem más volt, aki végül megadta neki újra a bizalmat, mint a már említett Major Tamás, valamint az ő tanársegédje, Székely Gábor. Több helyen kiemelte Derzsi, hogy a világképét és a szakmai tudását leginkább tőlük kapta ebben az időszakban. 

Súlyos balesete után a szakma példátlan módon állt ki a színművész mellett. Maga Major volt az - akivel együtt lábadoztak a korházban - aki tartotta benne a lelket és meggyőzte, hogy felépülése után folytassa a színészetet. Székely Gábor, felépülése után Örkény István, Tóték darabjában adta neki az Őrnagy szerepét, Fehér Györgynél - akitől elmondása szerint az egyik legnagyobb barátságot kapta életében - Raszkolnyikovot játszotta a Bűn és bűnhődésben. 

 

Derzsi egyik legkiemelkedőbb kreatív partneri kapcsolata filmen Tarr Bélával volt. Szerepelt többek között az Őszi almanachban, a Sátántangóban, A londoni férfi produkciójában, valamint a rendező utolsó filmjének főszerepében, A torinói lóban. Legelőször a Machbeth című vizsgafilmjében játszotta Macduff szerepét. Ebben a filmben dolgoztak először közösen Cserhalmi Györggyel is, akivel szintén életreszóló barátságot kötöttek. Mindketten úgy fogalmaztak korábbi interjúk alkalmával, hogy már testvérekként kezelik a másikat. 


A Cannesi filmfesztiválon A londoni férfi c. film premierjén Tarr Bélával és Tilda Swintonnal

 

Éppen egy időben kerültek "Tyutyuval" a fehérvári Vörösmarty Színházba is. 

Derzsi János színpadi karrierjére talán kevésbé figyeltek fel annyira, mint filmes munkáira, mégis maradandót hagyott maga mögött, bárhol is dolgozott. 

Színházi pályáját a főiskola után Zalaegerszegen kezdte el, majd játszott Kecskeméten, 5 évig Szolnokon, majd Budapesten és Szegeden is dolgozott. Leghosszabb időszaka társulati tagként az Új Színházban volt, ahonnan 2013-ban szerződött a Vörösmarty Színházba. 

Korábban elmondta, hogy legkiemelkedőbb színpadi szerepei között tartja számon például: Liliom szerepét; Woyzeck-et; a már említett Őrnagyot a Tótékban; Pilátust a Mester és Margaritában (amit Szolnokon Szikora János rendezett); vagy ugyanebben a darabban Mestert. 

Székesfehérváron egyik legkiemelkedőbb előadása rögtön érkezésekor a Lear király volt, ahol ismét közösen voltak színpadon Cserhalmi Györggyel és Gáspár Sándorral. Emellett kiemelkedőbb előadásai között van itt a Vörösmartyban a Hamlet, a Három nővér, a Száll a kakukk fészkére, Az ember tragédiája - az 1 és a 2 is -, vagy éppen a Julius Caesar. Legújabb évadunkban A kőszívű ember fiai produkcióban lehet megtekinteni játékát. 


Jelenet a Lear király c. előadásból, Derzsi János, Cserhalmi György, Földes Eszter (r.: Bagó Bertalan)


Jelenet A kőszívű ember fiai előadásból (r.: Szikora János)

 

Születésnapja alkalmából a Vörösmarty Színház vezetőségének tagjai, Szikora János és Bagó Bertalan, valamint társulati kollégája, Gáspár Sándor üzen neki ebben a nyílt portréban: 

 

Gáspár Sándor üzenete:

 

           Jani!

   1*70=70...2*70=140 ...és így tovább..

A széles 70=~

Igen! A Te 70-ed a széles.! A végtelen!

Már eddig is legenda vagy...! Mi leszel még!?

Száguldsz...!   Rohansz!

Segíts nekem,Nekünk!

Várj be Minket,hogy utólérjünk!

És.hogy ebben a lehetetlenségben ....megöleljünk!

Adj Nekünk még      abból a szélesből,!

Csak óvatosan adagold....hogy tartsuk Veled a tempót!

Még kb széltében  50 évig! 

Vigyázz!

Ránk is!

Isten éltessen!

Sokáig!

 

   Gáspár 


Gáspár Sándor és Derzsi János a Mesterkurzus c. előadásban (r.: Cserhalmi György)
 

Bagó Bertalan üzenete:

 

Nem gondoltam volna, hogy ezt is megérjük, édes barátom! Isten éltessen János!


Derzsi János a Lear király c. előadásban, Bagó Bertalan rendezésében

 

Szikora János üzenete:

 

Janikám, az én Istenem áldjon meg !


Derzsi János László Zsolttal a Hamlet c. előadásban, Szikora János rendezésében
 

A Vörösmarty Színház teljes társulatának nevében nagyon boldog születésnapot kívánunk Derzsi Jánosnak!
Isten éltessen, János! 

 

A cikk megírásához felhasznált források:
https://criticailapok.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=37211

https://rtl.hu/21szazad/2020/12/15/egy-szinesz-talpra-allasa-es-kitartasa-a-sulyos-autobaleset-es-27-mutet-utan

https://www.szekesfehervar.hu/derzsi-janos-a-szenvedely-apostola-interju-az-erdemes-muvesszel

https://vasarnap.com/kultpult/derzsi-janos-sziv-dobog-a-betyargunya-alatt

https://port.hu/adatlap/szemely/derzsi-janos/person-3109 

Szerző: Kozma Botond
Külön köszönet: Derzsi Bori