Megrendítő színészi játékkal, gyönyörű színpadképpel mutatta be a Vörösmarty Színház az Iphigenia Auliszban produkciót

2024. 05. 23.

Május 18-án mutatta be a Vörösmarty Színház Euripidész görög drámáját, az Iphigenia Auliszban előadást. A Kozák András Stúdióban Bagó Bertalan rendezésében egy modern megjelenéssel, de egyszerre az eredeti szöveghez hűen mutatták be a tragikus sorsjátékot. 

A történet szinopszisa: Háború van. A legnagyobb mitikus háború, melyet Trója felé indít ezernyi gályán Meneláosz, s véle hős Agamemnón, a büszke vezér, hogy visszavegyék Helenét, kit pásztor Páris messzerabolt. Hellász egész férfinépe Trója felé tart, megtorolni Páris tettét, hogy többé a barbárok ne sértsenek hellén ágyakat. Aulisz szorosában mégis veszteglésre kényszerül a sereg, mert nincs kedvező szél. A háborúzni vágyók dühöngenek, Kalkhász pedig jóslatot mond. Agamemnón, a vezér, áldozza fel lányát Iphigeneiát Artemisznek, Aulisz istennőjének a jó szél érdekében!

A morális dilemma súlyát Agamemnón szerepében Egyed Attila cipeli. Hitvesét, Klütaimnésztrát Decsi Edit alakítja, lányukat, a címszereplőt pedig Ladányi Júlia. Hármuk színészi játéka mélyíti el a történet tragikusságát, a köztük lévő kémia pedig igazán szívbemarkolóvá és elgondolkodtatóvá teszi a produkciót. Ehhez természetesen hozzátesznek a parádés epizódszerepek is: Sarádi Zsolt,  mint Meneláosz; Kovács Tamás Akhilleusz szerepében; a díszletben és a nézőtéren is mozgó Kar, amelyet Ballér Bianka, Kerkay Rita és Váradi Eszter Sára kelt életre; elengedhetetlen a Hírnök és az Agg szolga szerepe egy görög drámában, őket Kelemen István, illetve Juhász Illés alakítja; nem utolsó sorban pedig egy frappáns rendezői (Bagó Bertalan) és dramaturgiai (Tucsni András) döntéssel maga Euripidész is megjelenik az előadásban, őt Kádas József formálja meg. 

A modern, elegáns jelmezek és a háború szabdalta romos díszlet tervezéséért is Vereckei Rita volt a felelős. A szürke falakat graffitik tarkítják, ezeknek a felfestésére pedig a színház utcai művészeket kért fel, név szerint: Bokody Ákost, Debreceni Ádámot és Varga Tibort. Az előadásban felcsendülő zenei betéteket, amelyekre kórusként a Kar többször is ráénekel, Matkó Tamás szerezte.

Az előadás június 6-án látható legközelebb, további információk a Vörösmarty Színház weboldalán érhetőek el: https://www.vorosmartyszinhaz.hu/repertoar/267-iphigenia-auliszban