Újra látható az Ítélet és kegyelem című film, október 6-án, 22:30-kor a Duna Televízió műsorán

2024. 10. 02.

Sobor Antal Perelj, Uram! című regényét dolgozta fel a Vörösmarty Színház először a teátrum nagyszínpadán, majd tv filmen is. Szikora János rendezte mindkét adaptációt, Gáspár Sándor és Imre Krisztián főszereplésével. 

 

A történet szerint 1849 nyarán a magyar szabadság még javában vívja csatáit az ország keleti felében, de a nyugati felét már megszállták az osztrákok. Haynau Győr mellett, Nagyigmándon, az elmenekült református lelkész parókiáján rendezi be főhadiszállását. Nem hagy kétséget afelől, hogy mi várható: a katonai ellenállókra halál, a lakosságra behódolás. Haynau gépezete elsők között a szegény nép lelki vezetőire, a papokra csap le. Szikszai János (Gáspár Sándor) református lelkészt és Manszbarth Antal (Imre Krisztián) katolikus plébánost elhurcolják Haynau emberei és vallatásnak vetik őket alá. A két egyházfi - akik mást nem követtek el, csak hazafiként viselkedtek a szabadságharc alatt és erre buzdították híveiket is - nincs tudatában a rájuk leselkedő veszélynek. 

 

Az Ítélet és kegyelem története és annak emlékezete ma is  része a helyi kutúrának. Csákberényben és Nagyigmándon minden év július 12-én megemlékeznek Manszbarth Antal római katolikus plébánosról és Szikszai János református lelkészről, akiket ezen a napon végeztek ki 1849-ben.

A film készítői éppen ezért kulcsfontosságúnak tartották, hogy azon a helyszínen forgassanak, ahol a valós események is megtörténtek, Csákberényben. A filmben látható falu közösségét is a mai lakosok játszották, mintegy 50 helyi statiszta vett részt a forgatáson. 

A stáb a legkiválóbb szakemberekből állt össze: a forgatókönyvet Pataki Éva írta a rendezővel, Szikora Jánossal együtt. Az operatőri feladatokat ifj. Jancsó Miklós, azaz Nyika végezte el. 

A filmben a Vörösmarty Színház társulata mellett közreműködtek a Szabad Színház művészei, az Alba Regia Táncegyüttes, és a Fehérvári Huszárok Egyesületének tagjai is.

 

A film díszbemutatója természetesen szintén Csákberényben volt, 2021 júliusában. Az ünnepélyes vetítésen köszöntőt mondott Vécsei László, polgármester, illetve posztomusz díszpolgári címet adományozott Sobor Antalnak, az alapmű szerzőjének. A filmet legelőször a Művelődési Ház melletti kertmoziban tekinthette meg a helyi közönség. 

A film televíziós bemutatója 2021. október 6-án volt, és a Duna Televízión volt látható. 

 

Idén ismét október 6-án, vasárnap 22:30-kor, az Aradi vértanúk emléknapján tekinthető meg az alkotás a Duna Televízión. 

A filmmel kapcsolatban tavaly októberben Gáspár Sándor beszélgetett az M5 csatorna Librettó című műsorában. 

A színművész többek között elmondta, hogy az teszi igazán rendhagyóvá ezt alkotást, hogy egy nagy fejér megyei összefogásból jött létre, ugyanis még mindig ennyire erősen része a lokális örökségnek Szikszai János és Manszbarth Antal története. 

 

Az idei nemzeti gyásznap és Tv film vetítés kapcsán Szikora János, a film rendezője lesz a Librettó vendége, szeptember 4-én, pénteken 16:30-tól, a filmet pedig október 6-án este 22:30 perckor vetíti a Duna Televízió.

 

A film előzetesét IDE KATTINTVA tekinthetik meg!